MALINA I KUPINA-ZAŠTITA OD SIVE TRULEŽI

Siva trulež (Botrytis cinerea ) može u zasadima maline i kupine da smanji prinos u značajnoj meri, zato je potrebno otpočeti sa zaštitom od ovog patogena još u cvetanju, jer gljiva prodire u mlado tkivo u vreme cvetanja ili neposredno posle precvetavanja. 
Problem je što se simptomi zaraze uočavaju tek početkom zrenja, pa  je to razlog da se prati faza razvoja maline i kupine.

Hemijski tretman počinje za vreme cvetanje i završava se pred berbu, uz  poštovanje karence upotrebljenog fungicida. Od fungicida koriste se oni koji u sebi imaji aktivnu materiju boskalid ili iprodion, mešavine ciprodinila i fludioksonila ili  piraklostrobina i boskalida ( Cantus, Signum, Swich, Dional). U zavisnosti od izbora preparata ponavljaju se za 7 do 10 dana. 

Takođe je dobro znati da se preparati  različitih mehanizama delovanja moraju  rotirati, jer ova vrsta  parazitne gljive brzo stekne otpornost na često upotrebljavane fungicide.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.