ZAŠTITA PČELA U VREME CVETANJA VOĆA

Ministarstvo poljoprivrede apelovalo je na sve koji koriste sredstva za zaštitu bilja da u vreme cvetanja voća, kada su pčele najaktivnije, preduzmu sve mere kako bi se zaštitili ovi insekti.

'Višestruke koristi pčela u poljoprivredi svake godine ugrožavaju nesavesni korisnici sredstava za zaštitu bilja koji, bez obzira na zakonske odredbe i visoke kazne, ne sprovode mere zaštite bilja i tako ugrožavaju pčele i pčelarstvo', upozorili su u Ministarstvu.

Kako podsećaju, najstrožije se zabranjuje tretiranje voćnjaka u punom cvatu, uljane repice i suncokreta, a ugroženim se smatraju i svi pčelinjaci na udaljenosti od pet kilometara od tretirane površine.

Ukoliko dođe do kršenja odredbi Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, protiv nesavesnih korisnika biće preduzete adekvatne mere u skladu sa Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja.

Kazne su previđene ukoliko se primenjuju sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele u vreme cvetanja bilja.

Za nepoštovanje odredbi ovog člana, za pravna lica previđene su kazne od 700.000 do tri miliona dinara, za preduzetnike od 300.000 do 500.000 dinara, dok su za fizička lica kazne od 35.000 do 50.000 dinara. 

Sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele mogu se primeniti samo u slučaju suzbijanja karantinski štetnih organizama i to samo nakon pisanog odobrenja ministra poljoprivrede.

To važi ako su 48 sati pre primene odgajivači pčela obavešteni o primeni i ako se pčelinja društva nalaze na rastojanju od najmanje pet kilometara od mesta tretiranja.

Korisnici sredstava za zaštitu bilja su dužni da vode evidenciju o svakom tretiranju bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata.

Za nepoštovanje odredbi ovog člana, propisane su kazne u iznosu od 500.000 do milion dinara za pravno lice, 100.000 do 400.000 dinara za preduzetnika, 5.000 do 30.000 dinara za fizičko lice, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Zakon o sredstvima za zaštitu bilja propisuje da sva sredstva za zaštitu bilja moraju da se primenjuju na način kojim se ne ugrožava zdravlje ljudi i životinja i nepotrebno povećava njihovo izlaganje sredstvima za zaštitu bilja. 

Za nepoštovanje odredbi ovog člana propisane su kazne u iznosu od 700.000 do tri miliona dinara za pravno lice, 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnika, 35.000 do 50.000 dinara za fizičko lice.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.