REGINA

REGINA

Potiče iz nemačke (Istraživačka sanica York). Nastala ukrštanjem sorti Šnajde- rova kasna (Schneiders Spate Knorpel-kirsche) x Rube. Selekcionar je Karl-Heinz Tieman.

U proizvodnji jo od 1981. godine. Jedna je od najza-stupljenijih poznih sorti u novijim zasa- dima trešnje u Evropi i SAD.Sazreva u šestoj nedelji trešnje (+30). Kruna je dobro razgranata, sa razvedenim grana- ma. Cveta kasno. Samobesplodna je sorta. Interikompabilna je sa sortama Van, Kristina, Samba, Vera i Lala star.

Dobri oprašivači za nju su Germersdorfska, Kordija, Ferovija, Silvija, Peni. Kasnije prorodi, a zatim rađa redovno i obilno (ocena rodnosi 4,8). Plod je krupan (8,5 g), okruglasto-srcastog oblika, tamno crvene boje. Peteljka je duga (5,1 cm). Meso je crvene boje, čvrsto, hrskavo, sočno, slatko-nakiselo, aromatično, kvalitetno. Sok je crvene boje. Sadrži 17,1% suve materije.  Koštica je krupna, sa srednjim učešćem u masi ploda (7%) .Umereno osetljiva na pucanje ploda (index pucanja 17,1). Jedna je od sorti poznog zrenja. Obilno rađa, a plodovi su krupni, privlačnog izgleda i čvrstog mesa. Pored toga, manje je osetljiva na pucanje ploda. Kao njene mane se mogu navesti velika bujnost i kasnije stupanje u rod, koje posebno dolaze do izražaja ako se gaji na generativnim podlogama. Bolje rezultate daje ako se kalemi na slabo bujne podloge

 

                                                                                                                                   

 

dipl. ing. Jovan Milinković

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.